Over mij

 

De pen en de rugzak

Mijn tandenborstel en ik hebben gereisd van Tarija tot Tomohon. Ik heb gewerkt in China, Duitsland en de VS. Mijn reizen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben, maar dat geldt ook voor het sperma van mijn vader.

Ik schreef al voor ik kon lezen, kringen en strepen, niemand begreep het. Schrijven heeft me altijd bezig gehouden, zo lang ik kan herinneren. Net als lezen, een bibliotheek is voor mij een van de mooiste plekjes op aarde. Daarbij ben ik mateloos geïnteresseerd in de mens en daarom ben ik ook psychologie gaan studeren. Andere culturen en gewoontes fascineren me eindeloos. Elk detail van het leven vind ik interessant en daarom bezoek ik op reis niet alleen de bezienswaardigheden, maar struin ik ook graag door allerlei straatjes en maak ik foto's van afval, schedels en waslijnen. Alles wat anders is dan ik ken, heeft mijn aandacht: van een menukaart, als die er al is, bestel ik niet iets dat me lekker lijkt, maar iets dat ik nog niet ken. Ook al betekent dat, dat ik regelmatig iets op mijn bord krijg dat eruit ziet alsof het niet uit een pan maar uit de maag van een kat komt.

Ieder land is interessant, maar ik heb vooral een fascinatie voor het Oostblok. Inmiddels ben ik in 61 landen geweest en dat is wat mij betreft veel te weinig! (Op de wereldkaart onderaan kan je zien welke.) Van al die landen heb ik vrijwilligerswerk gedaan in de Verenigde Staten (Chicago en Arkansas), Roemenië en de Filipijnen. Een vrijwilligersreis naar Bolivia is mislukt en ik heb gewerkt in China en Duitsland.

Als ik niet schrijf of reis ben ik manager, psycholoog en coach. Ook thuis, in mijn flat in Utrecht, heb ik een enorme leergierigheid en ik heb cursussen gedaan in cabaret, theatersport, gitaar spelen, creatief schrijven (waar onder de Meesterproef bij de Querido Academie) en grafisch ontwerp.

Thee is voor mij een eerste levensbehoefte. Samen met mijn geweldige man Harrison Redhed (Harrie voor insiders) reis ik de wereld rond, maken we YouTube-filmpjes en drinken we graag een lekkere cappuccino in een gezellig tentje.

Hieronder een paar vragen en antwoorden. Heb jij ook een vraag? Laat het weten! Ook als je zelf op reis wilt naar een land waar wij geweest zijn en je hebt een vraag, mag je die gerust stellen.

Wat lees je zelf graag?
Ik ben erg onder de indruk van de prachtige zinnen en show-don't-tell van Lize Spit en Jaap Robben. Griet op de Beeck grijpt me erg aan. Dimitri Verhulst kan prachtige beelden oproepen en Bill Bryson vind ik een geweldige reisschrijver.
Wat wilde je vroeger worden?
Schrijver. En boerin, danslerares en politieagent in Amsterdam.
Heb je ooit het oliepeil van je auto gecontroleerd?
Natuurlijk! Road trip is my middle name.
Welke talen spreek je?
Vloeiend Nederlands, Engels en Duits. Ik kan wat kletsen in het Italiaans en ik spreek een paar woorden Spaans (no hay aqua calda :))
Wat is je favoriete Italiaanse woord?
Pipistrello! (vleermuis)
Wat is je favoriete land?
Een onmogelijke vraag. Ik kom graag in Italië en de VS, maar een lievelingsland uitroepen kan niet, want ik zou alle andere landen te kort doen. Overal zijn interessante dingen te zien, de wereld zit vol mooie plekken en aardige mensen.
Waar was je het meest onder de indruk van de natuur?
De Verenigde Staten, Argentinië en Namibië.
Wat is het lekkerste dat je ooit hebt gegeten?
Lamabiefstuk in Tilcara, Argentinië.
Mijn artikelen elders op het web:

Interview over mijn reizen en mijn boekenreeks.

Mijn passie!

Het Vakantiebonnetje

Interview over mijn reizen op reizen en reistips
Travel tips for potato lovers (Engels)

Bitola, Macedonië: Een stad met een kloppend hart. (Engels)

When the Dutch get frantic: over de Nederlander op de fiets (Engels)

Tips over Utrecht en Nederland op MapQuest. (Engels)

Interview in de Telegraaf over mijn uitgavenpatroon.

Artikel en foto's over onze rondreis door Namibië.

Lille, klein Parijs in het noorden van Frankrijk. (Engels)