Dingedingedong en Hitler

De Russische markt stonk niet en was niet vies, maar verder had ‘ie alles waar je van kan dromen: van C1000 chocolade tot grafstenen. Van Simpson T-shirts tot lucifers uit WO II ‘voor de Duitse soldaat’. Klokken met Stalin en van alles met Hitler.

Ik zie de Linnehal uit 1980, toppunt van betonbouwkunst, lelijker kan ECHT niet. Het centrum is oud, middeleeuwse restaurants, kerktorens, kantelen naast een Jugendstildraak. Alles gerenoveerd en fris in de verf. Een perfect filmdecor: een paar Finnen zijn dan ook een oorlogsfilm aan het opnemen.

Ik doe nog een paar hamers en sikkels en neem dan afscheid in een retrotentje: bij elkaar geraapte stoelen, thee voor 60 cent, finger-licking-goede chocoladetaart en dingdingedong op de radio: the 12 points of the Dutch jury go to… Estonia!