Dingen die je fout kan doen in de kerk

Wat doet de gemiddelde Litouwer op een zaterdag in september? Hij trouwt. We zien op 1 dag zeker 10 bruiloften. En wat doen ongetrouwde vrouwen op zo’n dag? Ze bekijken kerken. Vilnius is het kerkhalla van het Oostblok. Als het klimaat wat warmer zou zijn, was de paus allang verhuisd.

En tijdens de kerkenmarathon, tussen de Madonna’s met roze wangen en rode lippen, beledig ik God, Jezus, de koster of alle 3: Ik zit nietsvermoedend op een bankje als er iemand naar me toe komt die blaft dat ik zo niet mag zitten. Ik spring op en hij loopt naar me toe.

‘Je mag wel zitten maar niet met je benen over elkaar.’

Even later komt hij weer naar me toe.

‘Je mag niet met je handen in je zakken staan!’

We zien die dag nog heel wat goud, glimmende stenen en een record aantal iconen. Vrouwen met hoofddoek en schort die een houten Jezus afstoffen. Gemummificeerde martelaren die worden gekust. Gladiolen die voor een altaar worden gezet.

Ik sla geen kruisjes en steek geen kaarsjes aan, maar ik sta keurig rechtop met mijn handen op mijn rug en trek mijn vroomste gezicht.