Waarom het belangrijk is geen kakkerlakken dood te rijden

Nepsigaretten, kartonnen laptops, papieren kunstgebitten, föhns en fitnessapparaten.

We staan voor een winkel die spullen verkoopt aan Taoisten en onze Chinese stepgids geeft uitleg. Als een overleden familielid in een droom aan je verschijnt en om iets vraagt, dan ga je het hier van papier kopen en thuis verbranden in de speciale container die je daarvoor hebt. Dus als je aan Korsakov gestorven opa ‘s nachts opduikt en zegt, dat hij dorst heeft, dan verbrand je een paar kartonnen blikjes Heineken. En dan maar hopen, dat oma niet ineens om een huis gaat vragen, want een beetje papieren villa kost al gauw 90 Singaporese dollar (45 Euro).

Ze geloven ook in reïncarnatie. Als je slecht leeft kan je ook als dier reïncarneren, dus doden de Taoisten niet graag dieren: het zou oma kunnen zijn!

Als we verder steppen duikt er ineens een kakkerlak voor mijn wieltje. Ik weet hem nog net te ontwijken: weer iemands familielid gered!

En met deze goede daden en al mijn vrijwilligerswerk, moet het me toch lukken in een volgend leven als iets beters terug te keren. Misschien, als de Goden me goed gezind zijn, zelfs wel als Singaporees.