Natuurschoon met een twist

Natuurschoon te over op Sulawesi. Met ‘schoon’ in de Duitse betekenis: kalkstenen rotsen, rijstterrassen, kratermeer, eeuwenoude bomen. Het is prachtig. Maar schoon is wat anders: afval op het strand en in de junglerivier, afval en etensresten op de vloeren van de markt, vlekken in de lakens, duistere vlekken op de wc-pot na het bezoek van de schoonmaakster. Het is geen land voor smetbevreesden.

Bij de Toraja kan je een beetje dood zijn: Je ademt niet meer, maar woont nog gewoon in huis, krijgt eten en bezoek. Tot soms wel 5 jaar en er genoeg geld verzameld is voor de begrafenis van 1-7 dagen. En er een heel dorp is nagebouwd. Bij de Toraja is de één zijn dood, de ander zijn buffel. Vooral de slager leeft er goed van. Hij heeft weer dagen werk en loopt met zijn kaplaarzen door de modder en bloedresten om varkens te slachten. Die krijgen hier de tijd om langzaam aan het dood gaan te wennen: snee voor snee bloeden ze leeg. De ingewanden worden er al uitgehaald terwijl het beest nog niet eens weet dat het dood is.

De één zijn dood is ook de ander zijn dood. Om te vieren dat er een nieuw grafgat in de rotsen bij moet komen, wordt er een hanengevecht gehouden. De ene haan springt op de ander. Het aan zijn poot gebonden mes blijft in het vlees hangen en na 5 seconden is het gevecht over. De verliezende haan komt in handen van de winnaar. De poot wordt eraf gesneden terwijl hij nog leeft, dat is voor de oude eigenaar. Ondertussen worden de weddenschappen afgerekend. De dood houdt hier de hele economie draaiend.

De dood houdt ook de toeristenindustrie draaiende. Nergens komen we meer dan 2 blanken op 1 dag tegen, behalve hier. We kopen een slof sigaretten voor de weduwe, krijgen thee en gefrituurde rijst terwijl we kijken hoe de ingewanden van het varken in de kooktrog verdwijnen. Gidsen rijden toeristen langs de bezienswaardigheden; hangende graven, tautaupoppen en de babyboom. Natuurschoon met een twist: de gestorven baby wordt in een gat in de boom gelegd, zodra het gat is dichtgegroeid, is het kindje in de hemel.