Rare mensen

Afgezien van een paar basisemoties en de aangeboren behoefte aan TV (onderin de piramide van Maslow) zijn er maar weinig dingen écht universeel. Een groter aantal dingen is bijna universeel en één van die dingen is de papieren zak om de drankfles. Van de VS tot aan Rusland; als mensen op straat sterke drank drinken doen ze er vaak een bruine zak omheen. Is er iemand boven de 5 die daar nog intrapt? Zijn er nog mensen met een IQ boven de 50 die dan denken: ‘Hé, hij zet een papieren zak aan zijn mond, wat zou daar nou inzitten?’ Mensen zijn rare wezens.

Net als mannen. Deze staandplassende zoogdieren wikken en wegen niet voor de kledingkast. Tenminste niet de mannelijke toerist in Dublin: Volgens de kalender is het zomer, dus dragen we een T-shirt en een korte broek, daar hebben we helemaal geen www.weer.ie voor nodig.

Irrationaliteit is dan weer wel wereldwijd in het menselijke genoom verankerd, ook in het Ierse. Politie in de buurt of niet; de Dublinner loopt door het rode licht. Tot zover is er voor iemand uit Utrecht nog niks aan de hand, maar ze drukken altijd wel eerst op het knopje en wachten dan een minuut voor ze alsnog door rood gaan. Mensen…