Verboden bier

In de hoofdstad Bandar Seri Begawan zie ik weinig hoofddoekjes en zelfs een Chinese tempel. Het is een onopvallende stad met kleurloze hoogbouw, een marktje met stinkende vis en een busstation vol paarse bussen. De grote moskee is een goud glimmend baken.

Aan de waterkant flitsen watertaxi’s heen en weer naar het traditionele dorp op palen voor de kust, de high light van de stad.

Ik heb vier uur de tijd en breng door het gebrek aan sights een deel daarvan door op een terrasje aan de waterkant. Een ondergaande zon boven bonte, houten huisjes en bootjes met namen als Louis Vuitton en Terminator. En ineens heb ik zin in een biertje. Een zeldzaam gevoel. Ik zoek op de kaart, maar pas bij het woord ‘mocktails’ dringt tot me door, dat het een alcoholvrij land is. Allah houdt niet van bier.