Wat is kunst?

Moderne kunst is voor mij net als een Chinese markt: ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik schud mijn hoofd over geld dat wordt uitgegeven aan niet-kunst, zoals een kaartenkasteel gebouwd van kunsttijdschriften, rol met mijn ogen van verbazing over de uitleg die wordt gegeven over gekladder op doek (This work no longer represents reality, but tells a story of strokes and colors.) en voel mij verfrist door een andere kijk op het leven zoals bij de houten astronauten met doodskist.

Bij een stukje groen karton, waarop een paar glitters zijn gespoten en 6 mislukte gaten zijn gemaakt hou ik het niet meer. Het is gewoon een mislukte kerstkaart.

Maar zoals altijd, draait het hier meer om de uitleg. Een goede pen kan alles verklaren. Stel je wat willekeurige zwarte en witte verf op doek voor en lees dan dit:

“The reality Bendini is studying is only a psychological one. Not the object of sensory knowledge as a phenomenon, but the process of knowledge itself.” Wie het snapt mag het zeggen.

Maar het kan erger: Emilio Isgro heeft bijna alle woorden van een boek met stift zwart gemaakt een aan de muur gehangen. Een normaal mens zou van de plaatselijke bibliotheek een boete krijgen. Isgro krijgt lof voor een dolksteek in het hart van de schrijver.

De beste tekst lees ik een dag later. Marshall Mc Luhan: “Art is anything you can get away with.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *