Hoe kom je altijd veilig aan?

Brunei Darussalam, het bestaat echt. Op Borneo ingeklemd tussen een paar provincies van Maleisië. Van alle bereisde mensen van de stepclub was niemand er ooit geweest. Maar juist voor Nederlanders is het leuk een land te bezoeken dat nog kleiner is dan het onze.

De 390.000 bewoners hebben dezelfde zorgen als wij: er wordt gediscussieerd over een passende lengte van het moederschapsverlof. Verder wordt de krant gevuld met berichten over de nieuwe naam van een crèche, een etentje voor een groep mannen dat met pensioen gaat, foto’s van de geweldige sultan en vooral veel Allah.

Allah voor, tijdens en na. De sultan bezocht een ziekenhuis en drukte de patiënten vooral op het hart om te bidden. De dame van het bordje om aan te geven dat het een vrouwen-wc is, draagt een hoofddoekje. Net als de stewardess die een hoed-doekje heeft. En zodra de vliegtuigdeuren van Brunei Royal Airways dicht gaan, zegt een donkere stem: We would like this flight to be blessed, waarna een gebed volgt.

Het werkt. We landen veilig in Brunei.