Toerisme is net alcohol

Toerisme verpest alles. Vooral een volk, ook de Jordanen die als gastvrij en vriendelijk bekend staan. De Jordanen van wie ik zo onder de indruk was toen ik hier de eerste keer was. De Jordanen die gastvrijheid in het bloed hebben. Nu reizen we van uitbuitplek naar uitbuitplek. Niets voelt authentiek en overal lijken speciale buitenlanderprijzen. Vriendelijkheid duurt niet langer dan de fooi.

Eigenlijk zou elk land een grens moeten hebben, een maximaal aantal toegestane toeristen per jaar, net als de gorilla’s in Oeganda. Dan moet je op een wachtlijst, net als vroeger voor de Trabant, en moet je 7 jaar wachten voor je naar Jordanie mag. Dan geniet je er ook veel meer van, want de voorgaande 7 jaar kwam je niet verder dan je balkon.

De toerist verpest alles wat hem lief is en ik doe daar zelf aan mee. Ik zal blijven reizen omdat het me, heel egoistisch, zo ontzettend verreikt. Ik ben geheelonthouder, maar wel verslaafd, verslaafd aan reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *