Pretpark Berlijn

Kathedralen uit het keizerrijk, gevangenissen van de Stasi, woonblokken van de communisten: de geschiedenis klotst tegen de muren, de oude en de nieuwe. In het oosten staat nog het beton, maar het kapitalisme heeft gewonnen. Met een ballon zie je vanuit de lucht het monument voor Joodse slachtoffers. Met een gepimpte Trabant rij je over straten waar de nazi’s ooit marcheerden. Met een gids loop je door de schuilkelders. De muur, symbool voor menselijke slechtheid, wordt in plastic gegoten en belandt op een koelkast of in een sneeuwbol. Een afbeelding van de muur komt op T-shirts, posters en broodtrommels. Het verleden wordt op weinig plekken zo goed omgezet in dollars als hier: in het centrum van Berlijn, dat geen stad meer is, maar een pretpark: history themepark Berlin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *