Tips voor Jordanië

Is het slim om zelf door Jordanië te rijden?

Het is de ultieme vrijheid: zelf met de auto door een land reizen. Alleen is dat niet overal handig en moet je weten wat je te wachten staat.

Voordelen:

 • Het gaat sneller dan met het openbaar vervoer.
 • Je kan stoppen waar je wilt.
 • Het is goedkoper dan een auto met chauffeur huren.

Nadelen:

 • Het is duurder dan het openbaar vervoer.
 • Het kost meer inspanning dan je laten rijden.
 • Je moet tegen de omstandigheden kunnen.

Waar moet je op letten:

 • Verkeer van rechts heeft voorrang, alleen ben jij de enige die dat weet.
 • Er liggen bizar veel verkeersdrempels om de snelheid van het verkeer te remmen. Deze zijn vaak zeer slecht te zien, zelfs bij daglicht. Als je er te snel overheen rijdt, is dat een groot risico voor de onderdelen van je auto.
 • Spookrijders komen voor.
 • In het donker rijden wordt afgeraden. Wij hebben het één keer gedaan en vonden dat vervelend. Er is vaak geen of nauwelijks straatverlichting en niet alle weggebruikers zijn verlicht. De verkeersdrempels zijn in het donker helemaal niet te zien.
 • Als je een dier aanrijdt, kan er een flinke schadevergoeding geclaimd worden.
 • Wij huren zelf altijd alleen een auto met volledige verzekering, maar dat is een keuze. Als het mogelijk is, huren wij via Auto Europa, omdat we daar goede ervaringen mee hebben. (Niet gesponsord.)
 • Bewaar je tankbonnetjes als bewijs dat je de auto volgetankt hebt ingeleverd, als je dit hebt afgesproken.
 • De wegen in en om Amman zijn erg druk en hectisch.
 • Als je nog niet lang je rijbewijs hebt, onzeker bent in de auto of alleen in West-Europa hebt gereden, dan is het verkeer in de steden en op de snelweg erg wild. Als ervaren rijder in Albanië of Azië, kan je rustig rijden in Jordanië.
 • De wegen zijn over het algemeen best goed.
 • Onze Toyota Yaris kon alle bergen aan. Een kleine auto is dus voldoende, tenzij je off road gaat.
 • Pas op voor dieren. Kamelen, geiten en schapen kunnen zomaar over de weg scharrelen.
 • Als er bordjes staan met detour dan is er geen omleiding, maar gewoon werk aan de weg.
 • Radiozenders waren schaars, dus als je onderweg muziek wilt, moet je dat zelf meenemen.
 • De witte strepen op de weg, die in Nederland de rijbanen aangeven, staan er voor sier.

Groepsreis of zelf naar Jordanië?

Op reis is een bed alleen een middel om de volgende dag te bereiken.

Ga je georganiseerd of op eigen houtje naar Jordanië? Het is een heel makkelijk land om alles zelf te doen. Voordeel van zelf gaan is dat je vrijer bent en de reis goedkoper is. Nadelen kan ik voor Jordanië niet bedenken. Je komt onderweg veel toeristen tegen en de uitstapjes kosten nauwelijks regeltijd.

De overnachtingen kan je eventueel van te voren boeken. Via Booking.com en Airbnb is genoeg te vinden. Vooral van die laatste zijn de prijzen laag in Jordanië.

De kwaliteit is wisselend. Over het algemeen kan je op de online recensies afgaan. Bedenk wel dat de algemene standaard wat lager is en water schaars.

In Wadi Rum zijn de mogelijkheden zeer divers: je kan in een luxe tent slapen met eigen badkamer en doorzichtig dak om de sterren te zien, tentenkampen met gedeelde badkamer of op een matrasje in het zand in de open lucht. Wij hebben het laatste gedaan en vonden dat een geweldige ervaring. Het was de leukste overnachting van de hele reis. Je boekt hier bijna altijd een combinatie van overnachting en excursie. Vraag tips en ervaringen van andere reizigers voor je iets boekt in Wadi Rum, want er zitten ook slechte aanbiedingen bij en dat is zonde van je verblijf op deze mooie plek.

In Amman, Madaba en bij Petra zijn hostels en 5-sterrenhotels. In Aqaba zelf zijn er ook luxe hotels, in de buurt van het strand zijn de mogelijkheden beperkt.

Iedereen in de toeristenindustrie spreekt wel wat Engels, alles staat goed aangegeven en de mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam, ook toeristen onderling. Het is een veilig land met weinig criminaliteit en de politie is echt je beste vriend. Een prima land om op eigen houtje te ontdekken.

Jordanië: beste reisroute en bezienswaardigheden

Jordanië heeft iets voor elke smaak. Wat je gaat doen, hangt dan ook vooral van je voorkeuren af.

Kastelen

Er zijn meerdere woestijnkastelen in Jordanië. De meest bekende zijn Karak en Shobak waar je op de standaardroute vanzelf langskomt. In het noorden ligt Ajloun wat mogelijk met Jerash te combineren is. In het Oosten liggen de minder bekende Umayyad kastelen.

Natuur

Wadi Rum is de meeste bezochte en meest bekende plek. Ga er paardrijden, kameelrijden, wandelen (heet!), Jeeprijden, klimmen en logeren.

Dana Nature Park is lastiger met het OV te bereiken. Er is maar een klein dorpje, maar het park heeft geweldige uitzichten. Hier kan je duur en luxe, of basic logeren. Je kan er wandelen, overnachten in de natuur, leren over de plaatselijke cultuur en meehelpen/kijken met lokale ambachten.

De Dode Zee is ontzettend leuk om een keer mee te maken. Neem een boek, twee handdoeken en zoet water mee. In het Zuiden kan je wandelen en een kloof bezoeken.

De Rode Zee hoef je voor de stranden of het tropische vakantiegevoel niet te doen. Er zijn verschillende duikmogelijkheden of je kan met een boot de zee op met een glazen bodem. Snorkelen is makkelijk te doen vanaf de kant en is redelijk leuk. Op een schaal van 1-10 een 5.

In het minder bezochte Oosten ligt het Azraq Forest Reserve.

Kings’s Highway biedt prachtige uitzichten.

Geschiedenis

Golan Hoogvlakte. Vanaf Um Quays kan je hem zien liggen, naast het meer van Tiberias. Niet meer dan een fotomoment, maar het is een bekende plek.

Doopplek Jezus: Fascinerend om te zien wat het voor mensen betekent, zelfs als je zelf niet religieus bent.

Mozesberg: Wij zijn er niet geweest. Het leek ons een uitzicht als alle anderen, maar dan tegen betaling.

Mozaïekvloer in een kerk in Madaba. Geschiedkundig interessant omdat de oude kaart toen al zo accuraat was en er redelijk veel van over is. Als je hierin geen specifieke interesse hebt, is het de omweg niet waard.

Ruïne

Jerash schijnt de best bewaarde Romeinse ruïne buiten Italië te zijn. Zelfs als je niet heel dol bent op ruïnes, is dit mooi om te zijn. Er staat nog veel overeind.

Petra: Zou ook in het lijstje natuur moeten staan. Indrukwekkende gevels in een betoverende woestijn.

Het Romeinse theater in Amman is übergroot.

Um Qays: nog meer pilaren in het uiterste noorden.

De meest gereden route:

Vanuit Amman een dagtripje naar Jerash en mogelijk Ajloun. Een ander dagtripje naar de Dode Zee en eventueel de doopplek van Jezus. Via de King’s Highway naar het zuiden, eventueel Dana, in ieder geval Wadi Musa (Petra) en Wadi Rum. Snorkelaars rijden door naar Aqaba.

Jordanië planning & veiligheid

Alles is afhankelijk van interesses en hoe snel je wilt reizen. 1,5 – 2 weken is het meeste gebruikelijk. Het land is niet groot en de meeste doorgaande wegen rijden prima door.

Visum krijg je gemakkelijk bij aankomst. Cash betalen.

Pinnen kan overal (behalve bij de douane). Neem wel verschillende passen mee van verschillende banken, omdat soms iets geweigerd wordt.

Jordan Pass: Beste uitvinding sinds het wiel. Je schaft hem van te voren online aan en daarin zitten de kosten voor visum, Petra en de meeste andere bezienswaardigheden. Het is goedkoper dan losse kaartjes en scheelt tijd.

Veiligheid controleer je altijd via Minbuza. Installeer de app en markeer Jordanië. Dan krijg je een melding als er iets wijzigt in het advies. Risico’s op zware criminaliteit zijn laag. Ook over kleine criminaliteit hoor je niet veel.

In Petra is het wel oppassen voor mannen die je een etentje of uitzicht beloven, meenemen en drogeren. Vooral vrouwen moeten oppassen en bij voorkeur niet verliefd worden op de Johny Depp-look-a-likes.

In de buurt van Petra schijnt nog wel eens reizigersdiarree voor te komen, verder hoor je weinig over ziekte. Denk vanwege de hitte wel aan bescherming van je huid en drink voldoende.

De beste reistijd is het vroege voorjaar en late najaar. Wij liepen in mei al te puffen van de hitte. Ramadan heeft als voordeel dat alles rustiger is. Het nadeel is dat je in de meeste restaurants pas laat terecht kan.

Kleding is van belang om je huid te beschermen. Jordanië stelt geen eisen aan kleding van bezoekers. De Jordaniërs zelf lopen niet in korte broek, de vrouwen hebben hun armen bedekt. Weinig vrouwen dragen geen hoofddoek en sommigen dragen een niqab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *