De koning van Siam

Zijn afbeelding hing aan elke lantaarnpaal op de boulevard voor het koninklijk paleis. Het waren geschilderde portretten, samen met zijn vrouw. Wij schatten Bhumibol een jaar of 45, maar hij zou de volgende dag, 5 december, 64 jaar worden. Of het was Instagrammen in het pre-internettijdperk (er zo goed mogelijk uitzien voor het publiek), of het was spaarzaamheid en gebruikten ze elk jaar dezelfde borden.

We liepen bij het paleis en zagen een menigte mensen staan. Ik zocht iemand die Engels sprak en vroeg wat er aan de hand was.

‘De koning komt zo.’

Wij besloten ook te wachten. Al snel kwam er een grote auto langs waar ik een foto van maakte. Analoog, dus niet Instaproof, maar ik heb hem gezien. Of in ieder geval de auto waar hij in zat. Weinig mensen, anders dan Jodie Foster, kwamen zo dichtbij de Koning van Siam.

(Blog naar aanleiding van Koningsdag 27 april.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *