Ik denk aan niks

Niet alleen een boekenkast kan zeggen wie je bent, ook associaties zeggen veel. Mijn hersens werken heel simpel: ik denk bij de meeste woorden aan reizen of Nutella. Zeg ‘lychee’ en ik zit in China, ‘rat’ brengt me naar Sulawesi en bij ‘baracuda’ denk ik aan de curry die ik at op de Malediven. Maar bij Pi denk ik niks. (Tenzij je het woord herhaalt, dan zit je al snel in gedachten op Ko Phi Phi, het Thaise eiland.)

Het is het enige getal met een eigen dag. Er worden, vooral in de VS, taarten gebakken (van het Engels pie) of andere etenswaren in de vorm van π. Er worden spelletjes gespeeld en gefantaseerd over een (ondenkbaar) leven zonder 3,14. De enige dag in het jaar dat de wiskundige uit zijn dak gaat. Ik heb er niks mee, zo weinig, dat ik aan niks denk als ik Pi hoor, niet eens aan Nutella. Ik denk dat het het enige woord in de wereld is zonder associaties. En dat maakt het heel bijzonder, bijzonder genoeg voor een eigen dag.

(Blog naar aanleiding van de Pi-dag 14 maart.)