Sky High

Drugs zijn hier overal. In het Golden Gate Park gaan de pijpen van hand tot hand. Hare Krishna wordt aanbeden, dreadlocks gekweekt en hippies zijn er springlevend. In Haight Street wordt het hippiethema uitgebuit in deze hyperdure stad. Waterpijpen, tie dyes en tattooshops. Bij de ‘peace, love & Ice cream’ Ben & Jerry’s kost 1 bolletje $6. Zonder BTW.

En na een paar trekjes aan de waterpijp bedenk je de souvenirwinkel van Alcatraz. Stalen koppen (Made in China) en echte Alcatraz-zeep, waarop staat vermeld dat het wel een betere kwaliteit is dan ten tijde van de gevangenis. Want kwaliteit moet er zijn. Hoge kwaliteit. Entertainen kunnen ze als geen ander. De drommen voor de boot worden zonder gedrang in goede banen geleid, koptelefoons uitgedeeld, verschillende talen, golfkarretje voor de slecht ter been. En zo wordt alles hier met de nodige waarschuwingen getracht in banen te leiden: personen onder de 18 mogen geen permanente marker met een tip van een halve inch of langer meenemen in de bus, restaurantbezoekers worden gewaarschuwd tegen de gevolgen van alcohol, de Starbucks-bezoeker wordt gewezen op de mogelijke kankerverwekkende stoffen in koffie, als je een coyote ziet moet je agressief klappen, duiven mogen niet gevoerd en er mag geen drugs worden gebruikt. Niet iedere waarschuwing werkt.