Museum van het Museum

In een volgend leven ga ik een Museum van het Museum stichten. Gratis voor mensen met een museumjaarkaart en iedereen die een communistische vlag meeneemt. Met een speciale afdeling voor de musea van Macedonië, waar alleen de zalen die door de EU worden gesponsord voldoende licht zijn om de collectie te kunnen zien. Hoewel de collectie vaak geheel ontbreekt, niet chronologisch geordend is en bedreigd wordt door vliegen en lekkage. In gebouwen die niet als museum te herkennen zijn, maar vermomd als ruïne, kerk of ondefinieerbaar beton. Waarin zelfs in dit digitale tijdperk nog onscherpe foto’s van opgravingen worden opgehangen en waar recht vóór de 2-talige uitleg vitrinekasten worden geplaatst. Tegelijkertijd bieden ze een unieke ervaring voor de toerist die alles al gezien heeft: echte fotoboekenvol paradefoto’s uit de Tito-tijd mogen met de blote hand worden doorgebladerd. Eén grote natte droom voor elke commufetisjist.

In het MvhM komt een binnenplaats vol bomen met een museumcafé waar de cappuccino alleen door 100% Italianen gemaakt wordt en cheese cake die ook echt naar cheese cake smaakt. Een slapende bewaker en een gratis (!) wc. Daar, onder een camera en een enorme hamer en sikkel, komt een potje waar de gulle gever, als dank voor het gratis plassen onder begeleiding van Mao’s favoriete muziek, zijn bijdrage kan doen aan mijn volgende droomreis: Noord-Korea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *