Weg

Kliniek: Ik keer me weer eens tot een oude, onvrijwillig gekozen hobby: dokters bezoeken. Ik ga naar een kliniek. Teresa gaat mee en blijkt ineens ook wat Duits te kunnen. Fijn dat ze daar nu pas mee begint… Ik krijg een gerecycled stukje karton met een nummer erop gestempeld. Dat is mijn patiëntnummer en moet ik bij volgende bezoeken meenemen. Verder is de kliniek vrij modern en ziet er tot mijn grote gemoedsrust schoon uit. Ik krijg pillen mee en twee injecties in mijn bil. Wel vooraf betalen natuurlijk.

Zinloos: Op het chaosschooltje zou ik kunnen gaan werken. Het gaat echter maar om drie weken, want in december en januari zijn alle scholen hier dicht. Bovendien zie ik de toegevoegde waarde van mijn lessen te midden van de chaos niet in.

Ver: Ziek in bed, alleen (alle anderen zijn op vakantie) in een huis waar ik me niet veilig voel… Nederland is nog nooit zo ver weg geweest.

Weg: Ik verhuis naar een hotel in het centrum om wat rustiger te slapen ’s nachts en zo een paar dagen te kunnen uitzieken. En dan vlieg ik naar Santa Cruz om mijn ticket naar huis te regelen. Ineens zit alles mee. Ik kan dezelfde dag nog meevliegen in twee overvolle vliegtuigen naar Brazilië en naar Amsterdam. Zelfs mijn bagage komt netjes tegelijk met mij aan.

Wonder: Het grootste wonder van de hele reis: Ik was blij Amsterdam te zien…